A korszerű tarhonya gép jellegzetessége, hogy teljesen automatizált, egyszerű és költséghatékony üzemeltetés mellett, a gyártó elvárásainak megfelelő formájú, illetve méretű tésztát készít.
A berendezés tervezésekor fő szempont a magasfokú kihasználhatóság volt: a présgép csatlakoztatását követően, a gyártás során egyetlen gép végzi a különböző méretű tarhonya darabolását, rostálását, valamint a gyártás során keletkezett tésztapor és nem megfelelő méretű tarhonya szemek gyúróba történő visszajutását.
A termék úgy került kialakításra, hogymanuális beállítás segítségével a tarhonya legkisebb és legnagyobb szemcsemérete is egyénileg megszabható legyen.A folyamatos tésztaáramlásról és szitálásról egy vibroasztal gondoskodik. A vibroasztalon található szitán áthulló selejt termék egy nagyteljesítményű ventilátor és ciklontartály segítségével visszajut a gyúróba, ezáltal törekedve az összes tésztahulladék visszadolgozására. A szita többféle méretben létezik,igény szerint cserélhető.
A gép vágókéseinek és ventilátorának kiiktatásával, a présgép használata nélkül,a vibroasztal segítségével kifejezetten csak osztályozásra is használható (száraz és nedves termék esetén egyaránt).
A tarhonya automata külső megjelenését tekintve korrózióálló acél, amely ellenáll savaknak, lúgoknak, ezáltal hozzájárul a gép élettartamának megnöveléséhez.